FM Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium „Energiahatékonysági felújítási munkái”
A KEHOP 5.2.10-16-2016-00117 számú pályázattal elnyert  83.642.846,- Ft 100 %-os állami támogatási összegből, a Jánoshalma,  Béke tér 2. sz. alatti kollégium épület külső nyílászáró cseréje, homlokzati hőszigetelése és egy napelemes rendszer felszerelése,a Pétervására, Szabadság tér 30. sz. alatti kollégium épület külső nyílászáró cseréje, valamint napelemes rendszer felszerelése valósul  meg. A felújítási munkák tervezett befejezési határideje:  2018. április 05.

   

 Január végén a Shelburne Farm „Fenntartható iskolák” c. módszertanának adaptációjának részeként az Iskola a természetben pályázat (TÁMOP-3.3.17-15/1) keretében egy bemutató, oktató célú Aquapóniás rendszer került megépítésre iskolánk aulájában.

Mi is az az Aquapónia?

Az aquapónia lényegében az aquakultúra (vízművelés) és a hidropónia (a tápanyagokat biztosító közeg) ötvözete.

Az aquapónia biológiai egyensúlyon alapuló rendszer, ahol halak és konyhanövények egymást fenntartva élnek együtt. A biológiai egyensúly feltétele többek között a megfelelő hőmérsékleti- és fényviszonyok fenntartása a rendszer számára.

A növények, jelen esetben levélzöldségek és fűszernövények valamilyen termesztő közeggel (nálunk kőzetgyapot) töltött tálcákban nőnek, ezekbe a tálcákba szivattyúzzuk a haltartály vizét. A halak az ürülékükkel ammóniát juttatnak a vízbe, melyet a baktériumflórák nitritté, majd nitráttá alakítanak. A termesztő közeg és a növények gyökerei megszűrik a vizet, felveszik belőle a tápanyagokat, majd a víz visszakerül a haltartályba.

A rendszer folyamatos működésű, oktató, bemutató jelleggel, előzetes egyeztetés után megtekinthető iskolánkban.

Közreműködő partnerünk:

Kárpátia Kincsesház Kistelek" Térségi Humán Innovációs, Oktatási és Közszolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.

 

Zámbó Gábor