Erdélyi és topolyai szakképzős diákok nyári szakmai gyakorlata, a szakiban.

Iskolánk pályázaton lehetőséget nyert, hogy a külhoni magyar szakképzős diákokat fogadjon a tanüzemében, és a tangazdaságában nyári gyakorlatra. A beadott pályázati munkaprogram alapján két csoportot is tudtunk fogadni egy időben.

 

Július 1-jén érkeztek a csoportok a topolyai, és a nagykágyai iskolából 5-5 fő diákkal, és 1-1 fő kísérő tanárral. A négy hét szakmai gyakorlaton, a topolyai iskola tanulói iskolánk gazdasszonyképzéséhez, míg a nagykágyai iskola tanulói a gépészképzés témaköreihez kapcsolódtak be, ezért az iskolánkban a nyári gyakorlatukat töltő tanulók csoportjaihoz oszthattuk be a tanulókat. Az így kialakított vegyes csoportok lehetőséget biztosítottak a baráti kapcsolatok kialakulására, valamint a szakmai ismeretek, és a diákélmények megosztásában. A topolyai csoport kertészeti, ételkészítési és felszolgálási, népi mesterségek gyakorlása, valamint az állattenyésztési gyakorlatokban vettek részt. A nagykágyai gépészek gépi fémmegmunkálás, hegesztés, munkagépek szerkezettani ismeretei, erőgépek karbantartása, és az aktuális termelési feladatokat végezték el.

 

A jól végzett heti munkák után a hétvégeken szabadidős, és kulturális programokon vettek részt a vendégek. A nagy meleg könnyebb elviselése miatt, a fürdők iránt volt a legnagyobb az igény, ezért Kiskunmajsán, Kunfehértón, Kiskunhalason, és Mórahalmán voltak fürödni. A fürdőzés mellett jutott idő a történelmi emlékhelyek, tájegységek látogatására is. Egy-egy hétvégi napon Ópusztaszeren, Bakodpusztán, és Szegeden nézték meg hazánk történelmi nevezetességeit.

A búcsúebédnél értékeltük, és értékelték az eltelt időszakot, dicsérték a szervezést, a tanárok és a tanulók segítőkészségét, és odafigyelését. A tanulók a négy hét szakmai gyakorlatról tanúsítványt vehettek át, Taskovics Péter főigazgatótól. Bízunk abban, hogy jövőre is lehetőség lesz a külhoni magyar diákcsoportok fogadására, és biztosítani tudjuk a szakmai ismeretek gyakorlását, és az egymás jobb megismerését.

 

 

Vágólap01

A két vendégcsoport, és a házigazdák a gyakorlat végén.

 

 

Vágólap02

A „bocióvoda ”a legkedveltebb gyakorlati hely.

 

Vágólap03

Ételkészítés a konyhai gyakorlaton.

 

Vágólap04

Szőnyegkészítés.

 

Vágólap05

Munkagép szerkezeti egységeinek oktatása, az iskolai csoporttal együtt.

 

 

Vágólap06B

Kirándulás Ópusztaszeren.

 

Vágólap07

Úszás a kiskunhalasi strandon.

 

 

 Vágólap08

 Taskovics Péter főigazgató, átadja az ajándéktárgyakat és a tanúsítványokat a búcsúebéden.

 

Külhoni magyar szakképzés támogatása - intézményi program Erdélyi és vajdasági csoportok gyakorlata Jánoshalmán c. pályázatunk a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT támogatásával valósult meg.