Nyomtatás

Modellezzünk!

Iskolánk pályázott a 2016-os évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megbízott Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnél a Nemzeti Tehetség Programban „A matematikai, a természettudományos, a technikai, digitális,  valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítésének támogatására”. Nagy örömünkre szolgált, amikor megérkezett hozzánk a hír, hogy pályázatunkat elfogadták és a megvalósításhoz már csak a szerződéskötésre van szükség. Nyertünk 1.000.000 forintot a megvalósításhoz!

Ugyanis, nem kisebbet álmodtunk meg, mint azt, hogy 10 tehetséges és a szakmában fejlődni kívánó tízedik osztályos tanulóval, természetesen szaktanári felügyelettel, tanórán kívüli szakkör foglalkozásokon 62 órában megépítünk egy lábpedállal hajtható gokart traktort. Alap ötletként felmerült, a méltán híres és nagy múltú DUTRA 4400 kabin nélküli változatának egy formai mása. Az ötlet minden résztvevőnek tetszett, ám szerettek volna valami egyediséget is belevinni a végeredménybe. Így  úgy döntöttek, hogy csak az forma lesz hasonló és nem törekednek a méretarányos modellezéshez. Ez nagyon jó döntésnek bizonyult, ugyanis, sokkal nagyobb lelkesedéssel készítették és tervezték a mesterművet, mert szabadon csempészhettek bele apró kis egyedi részleteket.

A megnyert összegen szerszámokat, nyersanyagot, és védőfelszerelést vásároltunk, valamint a nyilvános bemutató és egy szakmai kirándulás költsége is belefért.

A munka heti egy alkalommal folyt iskolánk tanüzemében, 2016 szeptembere végén kezdtük és 2017 májusa közepén készült el a „kisdutránk”. Az építés közben a részvevők szembesültek olyan konstrukciós feladatokkal, melyeket az elméleti órákon hallottak, de nem tulajdonítottak neki nagyobb jelentőséget, mert „mikor fogom én ezt használni az életben” megjegyzéssel átugortak. Viszont itt rájöttek, hogy a matematikában a Pitagorasz-tétel és a sinus, cosinus számítása bizony alapelem egy megbízható konstrukció építésénél. Szaktanári felügyelet mellett szinte minden alkatrészt a tehetséges tanulók maguk készítettek el, vágtak, hegesztettek, esztergáltak, csavaroztak, fúrtak, menetet készítettek, míg egyszer csak saját lábára állt a gokart traktor. Ettől a pillanattól kezdve már a tanüzem diákjai körében nagy kedvencévé vált. Festés előtt egy jelentős nyúzó próbán esett át a szerkezet, hiszen a konstrukciós hibákra csak így derülhetett fény. Néhány módosítás alkalmazása után már megbízhatóvá vált a konstrukció és kezdődhetett a korrózió védelem és a végső festés is. A végén „DUTRA” matricákkal díszítették a motorháztetőt és a mérőóra imitációkat is felragasztották a műszerfalra. Egy nagyon ötletes és egyedi megoldás volt a tehetséges tanulók részéről a láncszemekből összehegesztett kormánykerék, melyet a nagyközönség is megcsodált, amikor be lett mutatva.

A szakmai kirándulást március végén ejtettük meg, meglátogattuk a LETÁK Kft-t Géderlakon. Itt bemutatták a csoportnak azt, hogy hogyan készülnek a magágy előkészítők, a kombinátorok, a kompaktorok, a sorközművelő kultivátorok, simítók, ásóboronák, mélylazítók, gyűrűshengerek, tárcsás boronák, talajmarók, vonólapok, szárzúzók, ekék, szántóföldi kultivátorok, fogas boronák, hengerek és még felsorolni sem lehet, milyen széles palettával rendelkezik a gyártóüzem. Érdekes és látványos volt a folyamatok végig követése a nyersanyag leszabásától a hőkezelésen keresztül a késztermékké válásig. Ezt követően, egy közös ebéden vett részt a csapat ahol kellemes hangulatban megbeszélték az élményeket.

Összegezve a tapasztalatokat, a részvevő diákok, tulajdonképpen ezek után, már otthon is el tudnak készíteni egy működőképes gokartot, hiszen, gyakorlatban is elsajátították a hozzá szükséges tudást. Munkájuk gyümölcsét a nagyközönség is nagyon pozitívan értékelte, méltán lehetnek büszkék alkotásukra és természetesen az iskola is rájuk, a tehetséges fiatalokra, akik talán a következő szakmai versenyek nyertesei is lehetnek.

A csoport munkáját Juhász Gábor, Dénes Gábor, Boros Dénes és Zadravecz György felügyelte és irányította, a csoportban részt vett Csima Norman, Kollár Benedek, Stibrik Ádám, Suhajda Dominik, Varga Ádám, Szlafkovszki Róbert, Nagy Attila János, Horváth Gábor, Molnár Martin és Kárász Tamás.

Boros Dénes

szakoktató

A plakát itt letölthető

A fényképek itt találhatóak

Az FM Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium

 

NTP-MTTD-16-0250 azonosítószámú, „MODELLEZZÜNK!” pályázata az 

emmi logo  által a       mtplogo

„a matematikai, a természettudományos, a technikai, digitális, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítésének támogatására”

pályázati kiírásában 1 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.